Habo och Mullsjö bytte INTE landskap 1998!

Sveriges indelning i landskap är en historisk kvarleva. Landskapen har ingen officiell status i dag, så vitt jag har förstått! Därför är landskapsgränserna en spegling av historien och de kan följaktligen inte ändras!

Däremot är landskapen något som i viss mån ger dess innevånare en identitet, och de har betydelse i många sammanhang i det vardagliga livet. De flesta människor benämner sig i bland som skåning, norrbottning, västgöte etc. Och då är det ursprunget man åsyftar, inte var man råkar bo för tillfället. Personer från de riktigt stora städerna är kanske undantagna och benämner sig som stockholmare eller göteborgare i stället för upplänning, sörmlänning eller västgöte.

Att landskapsgränserna ligger oförändrade tycks inte alla ha förstått!

Hittade en hemsida om Rumlaborg och Jönköping. Men jag reagerar häftigt när jag hittar denna meningen: "Habo och Mullsjö kommuner som alltsedan 1998 räknas till Småland"! Fel! Fel! Fel! I övrigt en intressant sida. Hoppas att detta fel var ett undantag!

Jag tycker att Habo komun är dåliga på att betona kommunens Västgötatillhörighet! Kommuen är t.o.m. en vit fläck i turistinformationen för Västsverige! Får man inte vara med i detta turistsamarbete eller blir det för dyrt att vara med i två sådana samarbeten? (Man marknadsför sig tillsammans med de småländska kommunerna!)

Andra bloggar om , , , ,


TILLÄGG: I en kommentar till detta inlägg har jag lagt in en länk som inte visade sig fungera! Använd denna länk i stället!
(Sök sedan efter Västergötland på sidan och man kan se att över 17000 människor i Västergötland bor i Jönköpings län!

Radio Jönköping håller reda på landskapsgränsen

Ett positivt inlägg för omväxlings skull!

SR P4, Radio Jönköping vet var landskapsgränsen går och noterar att "Habo och Mullsjö får ny hertig 2010"!
Att en lokal radiostation känner till indelningen i sitt sändningsområde kan ses som en självklarhet. Men i just denna fråga är det så många som inte känner till att Habo och Mullsjö ligger i Västergötland så man glädjer sig över att det blir rätt!

Västergötland har en fin hertiginna och kommer att få ett alldeles strålande hertigpar!

Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

Portsystem 2000 har verkligen dålig koll!

Ett tämligen stort Habo-företag är Portsystem 2000 med ca 90 anstälda. De tillverekar garageportar, industriportar och dockningssystem.  Det är säkert bra produkter, men faktainformationen i deras informations-pdf (och förmodligen även tryckta brochyrer) lämmnar en del övrigt att önska! Jag läser "Portsystem 2000 AB, med huvudkontor i Habo i Småland, har nu startat ännu en filial - denna gång i Malmö."

Företaget startade 1987 och jag tror att det legat i Habo hela tiden, men jag är inte helt säker. Men åtminstone de senaste tio åren har det funnits i Habo, på minst två olika adresser. Men företagets informationsansvariga vet tydligen inte att Habo ligger i Västergötland! Jag hade aldrig trott att ett så stort Haboföretag kunde göra en sådan fadäs!


 Andra bloggar om , , , , , , ,

Bokskogen på Stora Kärr

I Habo finns en bokskog! Det är väl inte den enda norr om Skåne, men ändå tämligen ovanligt.
På gården Dykärr finns en ensam bok, vars omkrets är 6,6 meter! Den boken är fridlyst! Länstyrelsen i Jönköpings län skriver på sin hemsida: "En av Sveriges idag största bokar, kanske till och med den allra största, står på gården Dykärr i Habo socken. Den lär vara minst 350 år gammal och mäter 6,6 meter i omkrets".

En bloggare visar bilder från bokskogen i Habo, men med den heltoka rubriken "Bokskog i Småland"! Möjligen har han blivit lurad av fotografen!

Andra bloggar om , , , , ,

Discgolfguid.se vet inte var Habo ligger!

Dagens felcitat är visserliggen drygt två år gammalt, men finns kvar på nätet! Det är discgolfguid.se som skriver "Niohålaren i småländska Habo ..."

Som alltid vill jag påpeka att Habo ligger i Västergötland!

Godishuset vet inte var Habo ligger!



Godishusets hemsida kan man läsa "Webes Konfektyrfabrik som finns i Småländska Habo". Nu råkar ju en av Sveriges bästa konfektyrfabrik ligga i Västgötska Habo, och ingen annan stans! Webes har nu blivit uppköpta av Toms!

Det är för övrigt Webes som gör de bästa gelehallonen. En gång i tiden gjorde man kvalitetsmarmelad också, men man slutade med det. Har hört att man hade att välja på att lägga ner den tillverkningen eller att sänka kvalitetsnivån. Man valde att lägga ner produkten! Säkert klokt!


Andra bloggar om , , , ,

Vänsterparkering!

Körde för en tid sedan på smågatorna i Habo. Det var en läskig upplevelse! Plötsligt stod det en bil parkerad på min högersida, men med fronten mot mig! Min första tanke var naturligtvis att jag körde i fel riktning på en enkelriktad väg! Men lugnade mig när jag insåg att det även fanns bilar parkerade i rätt riktning. Kunde också erinra mig att vägen var en återvändsväg, så enkelriktad kunde den inte vara.

På en annan plats körde jag på en gata som slutade i en T-korsning. Jag svängde vänster och det första jag ser är en parkerade bilar med fronten mot mig på båda sidor av gatan. Tvärnitar och tittar efter skyltarna som borde upplysa mig om att gatan är enkelriktad. Men någon sådan fanns inte. Och längre bort på gatan finns parkerade bilar parkerade i min tänkta körriktning. Jag hade åter igen blivit lurad av "bönder" som inte vet på vilken sida av gatan man skall parkera!

Att gatorna är glest trafikerade gör inte detta oskick att parkera på vänster sida bättre. Det känns obehagligt att passera dessa bilar på fel sida. Ungefär som att köra vänstertrafik vid ett möte.

Habos läge i gränstrakt

Habo har alltid legat i en gränstrakt.

Habo ligger i Västergötland men gränsar till Småland. Tidigare i Skaraborgs läns utkant. Nu i Jönköpings läns utkant. Hade man inte bytt län hade man levat i utkanten av regionen Västra Götaland. I framtiden kommer Habo förmodligen att hamna i utkanten av en nybildad region. Kanske Östra Götalands region?

Lokala föreningar och organisationer av olika slag i Habo har i många fall anslutits till regionala distriktsorganisationer eller förbund som omfattatt Småland, i andra fall sådana som omfattat Västergötland eller Skaraborg.

När det bildades en lokal orienteringsklubb i Habo så valde man namnet OK Gränsen. Det kändes väl som ett naturligt val.

Kommunvapnet har också en koppling till gräns. Vapnet visar en gärdsgård. Det skall nog inte tolkas som om man försöker stänga andra ute! ;-)


Habo, en underbar kommun vid Vättern i Västergötland

Varför en blogg om Habo?

Jag kom på idén när jag retade mig på en del företeelser i denna i övrigt underbara kommun. Dessutom retar jag mig på att det i många fall sägs att Habo ligger i Småland.

Här tänker jag "hänga ut" journalister och andra som skriver om "småländska Habo" på ett eller annat sätt. Jag kommer också att skriva kommentarer om saker som är bra eller dåligt i Habo.

Uppdatering kommer nog att bli mycket sporadisk. Bor inte längre i Habo, men besöker platsen emellanåt. Därför följer jag inte allt som sker där.


Andra bloggar om

Jag har placerat min blogg i Habobloggkartan.se!

RSS 2.0