Föreningen Släktdata placerar flera församlingar i fel landskap

När man släktforskar är kyrkobokföringen en central del. Denna fördes av kyrkan och uppdelad per församling.
Föreningen Släktdata har på sin hemsida en stor mängd registerdata hämtade ur kyrkobokföringen. Exempel på register är födelseregister och dödregister. Förteckningen av dessa är sorterade per församling och registertyp. För varje rad i denna förteckning anges bland annat länsbokstav och landskap. Alla församlingar i Habo och Mullsjö kommuner har bytt län för ca 10 år sedan, men inte landskap!
För Habo kommuns tre församlingar, Habo, Gustav Adolf och Brandstorp har man lyckats få minst ett fel per församling. Två av församlingarna har rätt länsbokstav, F (även om registerdata har sådan ålder att de fördes i Skaraborgs län) men fel landskap. Det står Småland men borde vara Västergötland!
För den tredje församlingen är landskapet rätt, Västergötland, men länsbokstaven är fel, R, som står för Skaraborgs län. Detta län finns inte längre, utan är splittrat så att största delen hör till Västra Götalands län men två kommuner hör till Jönköpings län.

För Mullsjö kommun har jag bara kontrollerat två församlingar. För den ena står det felaktigt Småland, och för den andra står det Västergötland!

Man har tydliga problem att få det korrekt! Fel i källdata eller olika personer som lagt in registerposterna? Fel har det i alla fall blivit!

Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Smålands Turism AB vilserleder!

Smålands Turism AB driver hemsidan Småland. (Eller om man skall kalla den Visit Småland)

På den hemsidan marknadsförs turism i hel Jönköpings län. Det är nog bra i sig, men man får lätt uppfattningen att hela Jönköpings län ligger i Småland! Men Mullsjö och Habo ligger i Västergötland! Enda gången Västergötland nämns på hemsidan tycks vara att man ser Västergötland från Brahehus!

I pdf-filer (och därmed förstås i tryckta broschyrer) står Habo och Mullsjö nämnda som vilka smålandskommuner som helst!
För att citera en berömd smålänning: "vafför gör de på detta viset"!

De som borde reagera och begära att Habo och Mullsjö inte behandlas som Småland är kommunerna och dess innevånare! Det är ändå de som är med och bekostar Smålands Turism AB.

Andra bloggar om , , , , ,

Det Oförklarliga - Om spökerier! I fel landskap

På en hemsida om spökeri har jag hittat en artikel om Falks grav. Hemsidan heter Det Oförklarliga. Det mest oförklarliga är varför man placerat artikeln under huvudrubriken Småland. Falks grav finns i Habos del av Hökensås. Dvs i Västergötland!

Jag hittade en hemsida som handlar om tidaholm, och som nämner Falks grav. Jag är dock säker på att den ligger i Habo kommun! Hur som helst finns graven i Västergötland! Och ingen annan stans!

Vid närmare eftertanke så är det inte så oförkarligt! Alltså varför många tror att Falks grav ligger i Småland! Titta här! Inte underligt om man tror att det handlar om en plats i Småland!

I grund och botten är det Habo och Mulsjös kommuner som är med i fel turistifformationssammarbete! Orsaken vet jag inte! Kan det ha att göra med länstillhörigheten? Är de då tvingade att samarbeta med Visit Småland i stället för västsveriges motsvarighet som bl.a. täcker resten av Västergötland!

Tre andra länkar till text om Falks grav:
Det spökar vid Falks grav!
Falks grav
Falks grav, Hökensås


Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

Ytterligare ett felaktigt "småländska Habo".

Hemmets Journal har en artikel om Hedbergs Mekaniska i Habo där de anstälda kan ta med sig hunden till Jobbet. Man har ordnat en hundgård, för man kan ju inte ha hundar inne i verkstaden! Ett bra initiativ, som underlättar för hundägare bland personalen.  Artikeln har dessutom återpublicerats som ett inlägg i I bloggen doggyblog.

Åldern på HJ-artikeln går ej att se, men blogginlägget är från februari 2009.

Hemmets Journal har felaktigt placerat västgötska Habo i Småland! Att felet sedan följer med över till doggyblogg är inte så konstigt!


Andra bloggar om , , , , , ,

Ett gäng halvgamla felaktigheter!

Här är några webbställen som placerar Habo i Småland. Det är visserligen gamla fel, men inte desto mindre fel, då Habo ligger i Västergötland!

Dalademokraten skriver på sin webbplas om en pimpelfisketävling som Borlänge Sportfiskeklubb arrangerade på Ösjön Ornäs söndagen den 7 jan."Det kom pimplare från när och fjärran, längst kom man från Habo i Småland". Men de kom naturligtvis från Habo i Västergötland!

Phoenix, en Skoltidning från Uddevalla Gymnasieskola, skriver om "Stadsjeepar - ett hot både mot miljön och trafiksäkerheten". Bl.a. står det "I en ort som Habo i Småland finns hela 27,1 procent nya stadsjeepar, alltså mer än var fjärde bil i orten." Visserligen tråkigt att de är dåliga för både miljön och trafiksäkerheten, men Habo, som ligger i Västergötland, är till stor del landsbygd, och det är ju där man har mest nytta av en stadsjeep, trots den fåniga svenska benämningen. Förvånar mig dock att det skulle finnas så många stadsjeepar där!

I Kennelkatalogen hittar jag en hund "som bor i habo i småland"! Jag tror förstås att hunden bor i Habo i Västergötland!

Webbplatsen skolidrott.se har en artikel om fotbollspelaren Erik Edman där man skriver att han var "aktiv i skolidrottsföreningen under högstadietiden i småländska Habo". Nu har väl han, precis som jag, gått i högstadiet i västgötska Habo!


Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0